Utanç Duygusu

Utanç Duygusu

Utanç Duygusu

Utangaçlık birkaç temel özellikten ortaya çıkar: özbilinç, kendiyle olumsuz meşguliyet, düşük özsaygı, yargılanma ve reddedilme korkusu. Utangaç insanlar çoğu zaman gerçekçi olmayan sosyal karşılaştırmalar yaparak kendilerini en enerjik veya dışa dönük bireylerle karşı karşıya getirirler. Başkalarının kendilerini sürekli olarak kötü değerlendirdiğine inanan utangaç insanlar yeni sosyal fırsatları terk ederler ve bu da onların sosyal becerilerini geliştirmelerini engeller.

Sosyal bir duruma hazırlanmak, odağınızı neyin yanlış gidebileceğinden neyin doğru gidebileceğine kaydırabilir. Bir takım somut stratejiler sosyal güveni artırabilir. Utangaç insanlar, sosyal etkinliklerden kaçınmak yerine, bunları önceden planlayabilir ve sosyal becerilerini önceden geliştirebilirler. Başkaları için sorular ve paylaşmak istediğiniz anekdotlar hazırlayın ve katkıda bulunmadan önce kendi yönlerini anlamak için tartışmayı gözlemleyebilirler. Ortak noktalarınızın neler olabileceğini düşünün. Başkalarını merak etmek ve özeleştirinizi yumuşatmak da faydalı olabilir. Ayrıca olumsuz bir tepkinin kaçınılmaz olduğunu varsaymak yerine olumlu bir sonuç bekleyerek zihniyetlerini yeniden şekillendirmeye çalışabilirler.

Peki sık karıştırılabilen, utangaçlık ve içe dönüklük arasındaki temel fark nedir?

Utangaçlık içe dönüklükten farklıdır. İçedönükler yalnız kaldıkları zaman kendilerini enerji dolu hissederler, bu durumdan sıkıntı duymazlar; Utangaç insanlar ise genellikle başkalarıyla bağlantı kurmak isterler, ancak insan etkileşiminin getirdiği kaygı ve olumsuz yargılanma korkusuna nasıl katlanabileceklerini bilmezler veya tahammül edemezler. Kendine odaklı dikkatleri ve olumsuz öz değerlendirmeleri ise ilişki geliştirmelerini engelleyebilir.

Klinik Psikolog Rumeysa Özlü

Diğer Yazılar