Bir Ergene Nasıl Ebeveynlik Yapılır ?

Bir Ergene Nasıl Ebeveynlik Yapılır ?

BİR ERGENE NASIL EBEVEYNLİK YAPILIR

Ergen kendini arar, kendinden memnun olmadığı için sürekli bir kimlik arayışındadır. Yeni deneyimleri, daha önce yapmadığı şeyleri yapması ergenin bir arayışta olduğunu ifade eder. Ergenlikte bir çerçeveye ihtiyaç duyar genç, Onu kapsayacak simgesel bir beşik düşünebilirsiniz aslında; yani yasaklar, kurallar, kendisiyle yapılan anlaşmalar şeklinde sınırlarla karşılaşabilmesi gerekir. Ergenliğe giren genç şaşırmış bir biçimde ne olduğunu nereden geldiğini bilemez bir vaziyettedir. Koyulan sınırları aşmak için çaba sarf edecektir elbette. Burada Ergenin ihtiyacı olan anne karnı gibi içerden ittirdiğinde parçalanmayan, esneyebilen bir çerçevedir. Esnemelidir çünkü ergen kendini tanıyabilmek için sınırları ihlal edecektir bu durumunda parçalanmamalıdır. Diğer yandan ergen kendini tanımaya çalışırken bu sınırlar çok sert katı bir duvar gibi olursa ergenin benliğini, özgüvenini zedeleyebilir. Yenilikleri deneyebilmek için özgür olmaya ihtiyaç duyar ama bunun getireceği tüm sorumlulukları üstlenemez.

Ergene kurallar konulmalı ve tutarlı bir ebeveynle karşılaşmalıdır. Anne babanın koyduğu sınırlar aslında ergenin kendisinin de henüz hazır olmadığını fark ettiği noktalarda onu sosyal çevresinde rezil olmaktan korur. Korkak gibi görünmeden olaylardan sıyrılmanın bir yoludur aslında ailem izin vermiyor diyebilmek. Aslında yeni bir şey denemek isterken önden gitmeye çalışan ergen bir yandan ailesinin geriden geldiğini ona göz kulak olduğunu bilmek ister. Ergenin becerileri ve eksikliklerinin farkında olarak ona alan tanımak aslında ona güven duyduğumuzu anlamasına yardım edebilir, arkadaşlarınla sinemaya veya okul gezisine gidebilirsiniz ama şuan tek başına şehir dışına seyahat edemezsin demek gibi hem yapabileceği hem de henüz hazır olmadığı şeyleri kabul etmek gelişmesine yardımcı olacaktır.

Ergenle ailesi arasında bir mesafe olmalıdır, bu mesafe ergenin ayrışmaya başladığını gösterir, çocukluğundaki gibi annesine sarılıp sık sık öpemez onu, anne babaya fiziksel olarak uzak olmaya çalışır, peki temas ihtiyacını nasıl sağlar? Arkadaşları, grubu, büyükanne büyükbabalarla yakınlaşarak. Ne kadar ailesinden ayrışması gerekse de onlara hala çok ihtiyaç duyar. Maddi manevi aslında ailesine bağımlıdır, bireyselleşebilmek için onlardan kopmaya çalışması da onun yetişkin olmasına yardım eder. Aşırı korumacı olmak ergeni pasif olmaya ya da onu kışkırtmaya sebep olabilir. Ergenin kendi alanını idare etmesine izin verilecek bir çerçeve oluşturmak mümkündür, Çerçevenin içinde ona sağlanan hareket payı ise özgünlüğünü bireyselliğini sağlamaya izin verecektir.

Klinik Psikolog Hanım Acar Tanrıverdi

Diğer Yazılar