Çocuklukta İhmal

Çocuklukta İhmal

çocuklukta ihmal

İhmal, çocuğun yaralanma, zarar görme potansiyeli olan durumlarda güvenliğinin sağlanamaması, çocuğun temel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması veya karşılnmada yetersiz olması, aynı zamanda çocuğun kişisel ve çevresel hijyeninin sağlanmaması, yetersiz denetim alması, beslenme düzeninin kontrol edilmemesi gibi durumlar olarak nitelendirilir Fiziksel ihmal en sık karşılaşılan ihmal biçimidir. Çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması; terkedilme, yetersiz beslenme, barınma, giyinme, yetersiz yönlendirme ve koruma gibi alanlarda fiziksel ihmalden bahsedilir. İlgisiz ya da çocuğun problemlerini görmezden gelen bakım verenin, çocuğun ihtiyacı olduğu anda gerekli sağlık desteğini almaması, gerekli takipleri yapmaması, ilaçları kullanmaması gibi durumlar medikal ihmal olarak açıklanır ve bu da fiziksel ihmal olarak değerlendirilir.

Eğitim ihmali çocuğun eğitimini aksatmayı içerir, okula kaydetmemek/uygun olamayan bir okula göndermek, okulla ilgili aktivitelere çocuğun katılımına izin vermemek, ya da çocuğun sürekli okuldan kaçması eğitimin ihmaline örnek olarak verilebilir.

Duygusal İhmal, bireyin duygusal ihtiyaçlarının ebeveynleri veya bakım verenleri tarafından sürekli göz ardı edilmesi, görmezden gelindiği, takdir edilmediği bir ilişki örüntüsü olarak tanımlanır. Ebeveynler çocuklarının sevgi şefkat yakınlık destek gibi ihtiyaçlarını anlamakta güçlük çeker ve karşılayamazlar. Duygusal olarak ihmal edilen çocuklar da zihinsel gelişim geriliği, düşük özgüven, hiperaktivite, saldırganlık gibi bazı sorunlar yaşanabilir. Bu çocuklar sevilmediklerini istenmediklerini düşünür, ilişkilerinde başkalarını memnun etmeye odaklanır ilgi görmek için dikkat çekici bazı davranışlar sergileyebilirler. İnsan ilişkilerinde umursamaz ya da kayıtsız olma gibi örüntüler oluşturabilirler duygusal ilişkiden kaçınabilirler. İhmalin derecesi kişinin bireysel özellikleri gibi faktörlerin ortak etkisi sonuçların ne düzeyde olduğunu da etkiler.İhmal edilen çocuklar, büyüme geriliği, zayıf motor ve dil gelişimi, düz duygulanım, yetersiz beslenme belirtileri, gözetimsiz tıbbi problemler ve kavramsallaştırmada yetersizlik gösterirler.

Tutarlı bir ilişki sağlayamayan, yeterli tepkileri veremeyen bakım verenin olduğu bir tabloda bebek güven duygusunu oluşturamaz ve güvenli bir bağlanma gerçekleşmez bu durum duygusal ve ilişkisel bir takım problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Doyurucu bir iletişimin sağlanmadığı ve ihtiyaçlarının karşılanmadığı bir ilişkide bebeğin bilişsel ve psikolojik gelişimi hasar görür. Duygusal ihmale maruz kalan çocukların büyümede yavaşlık, bilişsel kapasitenin geç artması, bağlanma sorunları, otizm benzeri davranışlar, sosyal yeteneklerde zayıflık gibi problemler yaşadıkları belirtilmiştir. Duygusal ihmalin çocuklarda psikolojik sağlamlığı şiddetli bir biçimde olumsuz etkilediği ifade edilebilir

Çocuklukta ihmal birçok hastalıkla ilişkilidir ve tedavi sürecinde ihmal üzerine çalışılmaz. İhmal edilmiş çocukların bazıları depresif belirtiler yaşarken bazıları daha kaygılıdır, bir kısmı davranış problemleri yaşarken bir kısmı hiç belirti göstermez. İhmal edilmiş çocuklarla çalışırken asıl hedef duygusal ve fiziksel destek vermek gelecekte yaşanabilecek ihmalle ilişkili problemleri önlemek, ya da yaşanabilecek problemleri yatıştırmaktır. Bu noktada kötü muamelenin yaygın olması, ihmalin çok sık yaşanması desteğe ihtiyacı olan çocuklara ulaşılmasını zorlaştırır. Okul personeli, toplum gönüllüleri, ebeveynler, alanda çalışan uzmanların hangi çocukların daha yoğun müdahaleye ihtiyaç duyduğunu ya da hangi çocukların bu olumsuz deneyimlerle başa çıkabildiğini belirlemesi bu noktada ihtiyacı olan çocuklara ulaşmakta kolaylık sağlayacaktır.

Klinik psikolog Hanım Acar Tanrıverdi

Diğer Yazılar