Çocuk Kitaplarının Faydaları

Çocuk Kitaplarının Faydaları

Çocuk Kitaplarının Faydaları

İster gündelik hayatta ister terapi süreçlerinde çocukları kitaplarla desteklemek büyük bir önem taşımaktadır. Kitaplardaki hikâyelerle çocuklar kendi yaşam olaylarına daha farklı bir bakış açısı ve anlam kazandırabilmektedir. Ya da bir gelişim basamağı olan, örneğin tuvalet eğitimi kazanımı, yatak ayırma ya da emzik bırakma gibi konularda hikâyedeki çocuğun da kendisiyle aynı sorunu yaşadığını görmek dikkatini çekecek ve durumu genelleştirebilecektir. Çocuk, hikâyede yaşanılan durumla nasıl baş edildiğine dair de fikir edinecektir. Bu da çocuğa rahatlama noktasında fayda sağlayabilmektedir. Kitaplarda çocuğun dünyasındaki oyun gibi dış dünyayla bir etkileşim ve deneyimleme alanı oluşturmaktadır.

Kitaplar aynı zamanda zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi geliştirmekle birlikte hayal gücü ve yaratıcılık becerileri, okuma, yazma ve konuşma becerileri, hafıza ve zekâ gibi alanlardaki etkisiyle de çocukların hayatında önemli bir rol oynamaktadır. Tüm bunların yanı sıra çocuğun yaşına ve gelişimine uygun kitap seçmek lazımdır. Kitapların yaş aralığını araştırmak, kitabı öncesinde incelemek ve uygun kaynaklar bulmak kıymetli olacaktır. Sayfa sayfa kitabı okurken ve resimleri incelerken, çocuğunda yorumunu almak ya da ne gördüğüne dair bilgiler edinmek de kaynakları nasıl içselleştirdiğine dair bilgi sunmaktadır. Kitapların bir başka olumlu yanı ise, çocukların ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmeleridir. Çocuğa kitapların önemini aktarırken ebeveyn olarak kendimizin de örnek bir rol model oluşturmamız gerekmektedir. Sadece çocuğumuzla değil kendi okuma saatlerimiz ve alanlarımızın olmasına da dikkat edilmelidir. Bunun için kitap okuma saatleri gün içinde olmalı ve belirli saat diliminde rutin olacak şekilde okumaya zaman ayrılmalıdır. Aynı zamanda yaşanacak bir olayın ön hazırlığı niteliğinde de kitaplardan faydalanabiliriz. Örneğin, gerçekleşecek bir medikal müdahale öncesi, ebeveyninden bir süre ayrı kalma durumu ya da taşınma gibi konularda da kitap yoluyla çocuk öncesinde bu durumu iç dünyasında işleyebilecek ve aklına takılan soruları daha rahat bir şekilde size aktarabilecektir.

Özetle çocuk gelişiminin her basamağında olması gereken kitaplarla çocuklar erken dönemde tanıştırılmalıdır. Ayrıca odalarında bir kitap kültürü oluşturacak kitaplıklara yer verilmesi de güzel bir adım olacaktır.

Uzman Psikolog Aydan Akbel

Diğer Yazılar