Çevrimiçi (Online) Terapi
İnternet ve teknoloji kullanımının yaygınlaşması, terapi hizmetinde de yeni açılımlar meydana getirdi. Çevrimiçi (online) terapi, teknolojik ilerlemeler neticesinde akıllı telefonların yaygınlaşması ve internetin ulaşılabilir olması ile birlikte bireylerin gündelik hayatlarında tercih edilir hale geldi. Temeline baktığımızda 90’lı yıllara uzanan çevrimiçi terapi yardımı, özellikle pandemi sonrası dönemde ruh sağlığı hizmetlerinde önemli yer kazandı. Peki, çevrimiçi (online) terapi nedir, avantajları nelerdir ve yüz yüze terapi kadar etkili midir? Yazımızda bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Çevrimiçi (Online) Terapi Nedir?
Çevrimiçi (online) terapi, internet ve teknoloji kullanılarak sunulan terapi hizmetidir. Bireysel ya da grupla terapi seansları, terapist tarafından bilgisayar ve teknoloji kullanılarak uygulanmaktadır. Uzaktaki bireyleri, terapistlerle buluşturmada teknoloji kullanımı, çevrimiçi (online) terapinin temelini oluşturmaktadır. Teknoloji aracı olarak kullanılmakla birlikte, geleneksel yüz yüze terapiye oldukça benzerdir. Terapi basamakları tıpkı yüz yüze terapide olduğu gibi ilerler.
Çevrimiçi (Online) Terapinin Avantajları Nelerdir?
• İnternet tabanlı olması nedeniyle bireylerin yaşamış oldukları psikolojik sorunlara yönelik ruh sağlığı hizmetlerine ulaşılabilirliği artırmaktadır.
• Bireyler, evlerinden çıkmadan, kendilerini rahatça ifade edebildikleri ve güvende hissettikleri herhangi bir yerden, dünyanın herhangi bir yerindeki terapistle görüşebilirler.
• Sadece bilgisayar başında olunmasına gerek yoktur. Bireyler, akıllı telefonları ve tablet bilgisayarları aracılığı ile psikolojik yardım alabilirler.
Çevrimiçi (Online) Terapi, Yüz Yüze Terapi Kadar Etkili Midir?
Çevrimiçi ve yüz yüze terapiyi karşılaştıran ilk araştırmalar 90’lı yılların sonlarında yapılmıştır. Buna göre her iki terapi hizmetinde de danışanların memnuniyet düzeyleri arasında fark olmadığı (Cohen ve Kerr, 1999) ve empati, destek ile kendini açmanın aynı yüz yüze terapide olduğu gibi geliştiği (McKenna, 1998) bulunmuştur.
Yine ülkemizde ve dünyada yapılan bir çok araştırmanın sonuçları yüz yüze ve çevrimiçi (online) terapinin bir çok sorunun çözümünde aynı derecede etkili olduğunu desteklemektedir (Cook ve Doyle, 2002; Murphy vd., 2009; Zeren vd., 2017; Zeren vd., 2020).
Klinik Psikolog Beyza ŞANAL GÜNGÖR