Çiftlerde Çatışma Anlarında Örülen Duvar=Stonewalling
Duvar örmek (stonewalling), ilişkide tartışma sırasında kendini kapatıp, iletişim kurmayı ve hatta işbirliği yapmayı reddeden partner davranışıdır.
İlişkilerde çatışma olması kaçınılmazdır ancak çatışmayı çözme ve ele alma şekli o ilişkide ilerleme olup olmayacağını gösterir. Yıkıcı çatışma şekilleri ilişkiye oldukça zarar verir. Stonewalling ne kadar zararsız gibi görünse de aslında birçok olumsuz yönü vardır ve ilişkiyi mahvedebilir. Stonewalling bir duygusal istismar biçimidir. Aslında çatışmadan tamamen ve hemen kaçınmak isteyen partner için kısa vadede bu isteği gerçekleştirsede uzun vadede genellikle çatışmayı ve hoşnutsuzluğu artırarak aslında her iki tarafı da istemedikleri bir döngünün içine sokar. Stonewalling’i seçtiğiniz zaman partnerinizi inkar ederek cezalandırmış olursunuz.
Stonewalling davranışına bazı örnekler şunlardır:
-Göz temasından kaçınmak
-Tartışma sırasında uzaklaşmak
-Sorulara yanıt vermeyi reddetmek ya da iki kelimelik yanıtlar vermek
-Partnerini fark etmemiş ya da duymamış gibi yapmak
-Çatışmaların çözülmesine ilgi göstermemek
Peki duvar örme davranışı neden yapılır?
-Çatışmadan kaçınma
-Duygusal yüklü bir durumda gerginliği azaltma arzusu
-Belli bir konuyla ilgili ‘başa çıkamayacağım’ inancı
-Eşlerinin tepkisinden ya da konuşmanın varacağı yerden korkma
-Eşlerinin çatışmayı çözme isteği olmadığına inanma
-Çözüm bulamayacağına dair umutsuzluk
-Durumla ilgili tarafsız olduklarını kanıtlamanın bir yolu
-Eşlerini duygusal veya mantıksız görmenin bir yolu
-İstediklerini elde etmek için manipüle etmenin bir yolu
-İlişkiyi tamamen sona erdirmek için bir kriz çıkarma durumu
Bu sebeplerden bazıları kasıtsız bazıları kasıtlıdır.
İletişim tıkandığında çatışmalar çözülemez ve partner çözmeye ve diğerini anlamaya çalışırken karşısında örülen bir duvarla karşılaştığında hayal kırıklığına uğrar. Peki duvarla iletişim kurmak ne kadar etkilidir? Kesinlikle etkisizdir. Stonewallingle karşılaşan partnerde buna benzer bir duygu oluşur. Hatta kendi değerlerini bile sorgulamaya başlayabilir.
15 yıl boyunca incelenen, boylamsal, 156 çifti takip eden, 2016 yılında yapılan bir çalışmada, örülen bir duvarla karşılaşan partnerde sırt ağrısı, boyun sertliği ve yaygınlaşmış kas ağrıları gibi akut kas ve iskelet belirtileriyle ilişkili olduğu sonucuna varılmış. Bunun aksine, duvar ören partnerin ise artan tansiyon, gerginlik, baş ağrıları ve hızlı kalp atışları gibi kardiyovasküler semptomlar tecrübe etme olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür (Haase ve diğerleri, 2016).
Peki duvar örme davranışı ile nasıl başa çıkılabilir?
Bu sorunla başa çıkmanın en iyi yolu aslında duvar örmemek olacaktır. Ancak bu olduğunda ise nasıl yanıt verileceği ve nasıl durdurulacağı önemlidir.
Duvar örmeye agresif yanıtlar verilmemesi gerekir. Verildiği takdirde tıpkı iki sert zeminin tokuşması meydana gelecek ve çözümden iyice uzaklaşılacaktır. En iyi yöntemlerden biri şefkatli ve sakin olmaktır. Böylece duvar ören partner için güvenli bir alan oluşmuş olur. Elbette bunu yapmak kolay olmayabilir. Bunun için stresi yönetme becerileri yardımcı olabilir.
Çözümlerden bir diğeri çatışma esnasında mola verip çözmek için belli bir zaman adına randevulaşmak olabilir. Örneğin ‘Şu anda bu konuyu konuşabileceğimi düşünmüyorum, akşam yemeğinden sonraya ne dersin?’. Ayrıca her iki taraf için de, bir cevap vermeden önce söylenenleri kabul etmek ya da suçlayıcı kelimeler yerine daha tarafsız kelimeler kullanmak da işe yarayabilir.
Daha kronik durumlarda en iyi yollardan biri bir profesyonelden destek almak olabilir. Bir terapist daha fazlasını çözebilir ve daha fazla çözüm düşünebilir. Eğer eşiniz terapiyi reddederse yine de danışmanlık almanın hala faydalı olabileceği unutulmamalıdır.
Klinik Psikolog Rumeysa Özlü