DİSLEKSİ BELİRTİLERİ
Disleksi en sık karşılaşılan ‘Özel öğrenme güçlüğü’dür. Disleksi, okuma-yazma ve dil becerilerinin gelişiminde yaşanılan bir güçlük olarak tanımlanabilir. Doğru ve akıcı kelime tanımada yaşanan zorluk, heceleme ve kodlamada zayıflık, disleksinin belirgin özelliklerindendir. Disleksili bireylerin okumada yaşadıkları bu sorunlar, onların zihinsel süreçlerinden kaynaklanan bir problem değildir. Aksine bu bireyler normal ya da normalüstü bir zekâya sahiptirler. Bu bireyler, pek çok bilişsel alanda başarılı olmaktadırlar.
Burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta ‘erken teşhis’ yapılması gerektiğidir. Zekâsına ve aldığı sınıf içi okuma eğitimine rağmen okuma problemi yaşadığı tespit edilen ve disleksi şüphesi taşıyan her bireye daha okuma eğitimi tamamlanmadan, ilk şüpheler gerçekleştiğinde gerekli taramalardan yapılmalıdır. Sonrasında ise önleyici müdahaleler uygulanmalıdır. Bunun içinde iyi gözlem yapan anne-baba ve öğretmen olmak gerekmektedir. Öğrenme her ne kadar bireye özgü bir kavramsa, öğrenmede yaşanılan güçlükte bireye özgüdür. Disleksiye sahip olan bireylerin gösterdiği belirtiler farklılıklar göstermektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda disleksinin belirli dönemlere göre ortak bazı belirtileri olduğu saptanmıştır.
• Okul Öncesi Dönemde Disleksi Belirtileri
Konuşmada gecikme
Harfleri ve onlara ait olan sesleri karıştırma ( su yerine bu )
Uyaklı kelimeleri anlamada (gel-yel, arı-sarı) , aynı harfle başlayan kelimeleri hatırlamada zorluk
Renkleri, sayıları, zaman kavramlarını (dün-bugün-yarın) öğrenmede zorluk
Ayakkabı bağcığını bağlama, gömlek düğmelerini ilikleme, makasla kağıdı kesme gibi ince motor becerileri gerektiren işlerde başarısızlık
Anasınıflarında söylenen şarkıları, tekerlemeleri ezberlemede zorluk ve bunlara ritim ile eşlik edememe
• Okul Çağında Disleksi Belirtileri
Yavaş ve düşünerek konuşma
Okumayı geç ve zor öğrenme
Okurken çok çaba sarf etme (aşırı terleme, yorulma)
Yavaş ve hatalı okuma (harfleri ya da birbirine benzeyen kelimeleri karıştırma)
Yazılandan ziyade uydurarak okuma
Yanlış heceleme, hece atlama, satır atlama
Sesli okuma sırasında vurgulamalar inişli çıkışlı olur ve noktalama işaretlerini görmeme
Akıcı okuyamamaktan kaynaklı okuduğunu anlayamama
Psk. Dan. Hümeyra Mercan