Öfke Nedir? Her Zaman Kötü Müdür?
Öfke; son derece normal ve yaşamın sürdürülmesi için gerekli bir duygudur. Uyarıcı bir işarettir. Kişiyi tehditlere karşı uyarır, kendisini koruması için motivasyon sağlar.
Yaratıcılığı ve dikkati arttırır. Martin Luther King’in “Öfkelendiğimde bütün mizacım canlanır, anlayışım keskinleşir.” sözünde olduğu gibi uyaran ve canlandıran bir duygudur. Öfke duygusunun bireyler için olumsuz yanları olduğu gibi olumlu yanları da bulunmaktadır. Yaşanan olumsuz herhangi bir durum sonucu oluşan bu duygu bazı şeylerin değişmesi gerektiğini bireye hatırlatarak ilişkinin veya durumların daha verimli, daha olumlu hale dönüştürülmesine yardımcı olabilir (Şen, 2019).
Öfke duygusu, kişiye birey olduğunu hatırlatarak kendi değer ve ilkelerini sahiplenme sorumluluğunu hatırlatır. Öfke duygusu ile bireyin vücudundaki güç ve enerji miktarı artmakta ve yeni duruma karşı gerekli tedbirler alınabilmektedir.
Haksız bir durumu ortadan kaldırma, sorunların çözümünde başlangıç noktası, bir şeylerin bizi rahatsız ettiğini ifade etmek için kullanılan bir mesaj olarak da düşünülebilir.
Ancak öfke, sınırlandırılabildiği sürece sağlıklıdır ve işe yarar. Kontrol edilmediğinde ise kişinin kendisi ve çevresi için zararlı olabilir.
Öfke yönetimi konusuna ise Aristoteles’in çok sevdiğim bir sözünden alıntı yaparak giriş yapmak istiyorum. “Her insan öfkelenir bu kolaydır fakat tam adamına, tam ölçüsünde, tam zamanında, tam yerinde ve tam usulünde öfkelenmek, ne herkesin kudretindedir ne de kolaydır.”
“Kişinin kendisine rahatsızlık veren duygularını, saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kendisine ve başkalarına zarar vermeyecek bir biçimde ifade etmesine öfke yönetimi adı verilir.” (Sütcü Tekinsav, 2006).
Öfke; yönetmesini biliyorsak her zaman kötü değildir.
Yazan : Psikolog Rana Nur BÜBER SARIKAYA